Revolta și sacralitatea în opera lui Tudor Arghezi: între tradiție și reinterpretare poetică

Conform definiției oferite de Dicționarul Explicativ al Limbii Române, psalmul este un imn religios, consacrat proslăvirii divinității. În opera lui Tudor Arghezi, această formă literară cunoaște însă o reinterpretare semnificativă, datorită accentelor de reproș și de frustrare față de imperfecțiunile percepute de către poet în raportul cu Dumnezeu. Antinomia dintre aspirația spre sacru și dificultatea de a descifra misterele universului constituie o temă centrală a liricii argheziene.

În absența unei culpe obiective, adică fără a fi comis vreun păcat, nici măcar dintre cele stipulate în Decalogul mozaic, Tudor Arghezi își formulează dezvinovățirea în virtutea unei conștiințe care se percepe pe sine ca fiind imaculată. Meditația lui evidențiază o anume tensiune între tentația de a aspira la ceea ce este tangibil și convingerea unei inocențe fundamentale, neafectate de vreo transgresiune morală.

Ca un ostaș din Iliada, un aheu care deschide ușa, în toiul nopții, în mijlocul taberei adverse, pentru a ieși din burta calului troian, se vede poetul, în Psalm 1 (Sunt vinovat că am râvnit…).Intrarea în cetatea lui Dumnezeu presupune o stare duală a temerarului. Pe de o parte, există atitudinea de reverență față de stăpânul reședinței. Pe de altă parte, coexistă impulsul de a recurge la forță, de a încleșta pumnul și de a revendica, prin luptă, bunurile la care a nădăjduit. Intrusul nu este un prădător propriu-zis, ci un mediator între două lumi (cea sacră și cea profană), care propune o reconciliere printr-un gest ambiguu: el oferă prietenie, dar fără a face vreo ofrandă, fără a aduce un dar de pace („M-am strecurat cu noaptea în cetate / Și am prădat-o-n somn și-n vis”). Figura psalmistului, în această ipostază, poate fi asociată cu un Don Quijote spiritual, un cavaler justițiar care, în loc să confrunte morile de vânt, își asumă revizuirea granițelor adevărului. Cetatea nu adăpostește numai obiecte sfinte și acesta este unul dintre adevărurile nepermise, pe care, numai cu ocazia unui astfel de raid, „eroul” nostru îl constată și-l demască.

Dialogul dintre Hyperion și Demiurg din Luceafărul lui Eminescu, dialog investit cu solemnitatea unui act metafizic, este reconfigurat de Arghezi într-o paradigmă a contrastului, în termeni ilustrând o strădanie aproximativ prometeică de a răsturna ordinea ontologică și de a ocupa jilțul divin. Sforțarea de a submina ierarhiile și de a-și asuma poziția supremă este proiectată într-un timp mitic, în proximitatea momentului izgonirii din Rai, când legătura omului cu divinitatea încă nu fusese ritualizată prin credință și rugăciune. Poetul îmbrățișează ipostaza arhetipală a omului primitiv, înarmat cu arc, simbol al unei voințe de putere brută, neintermediată de sacru. Revolta lui, redusă la tăcere de autoritatea absolută a Demiurgului, nu este doar o formă de contestare, ci o inițiativă de a rezolva, în mod unilateral și definitiv, raportul dezechilibrat dintre uman și divin: „Cercasem eu, cu arcul meu, / Să te răstorn pe tine, Dumnezeu! / Tâlhar de ceruri, îmi făcui solia / Să-ți jefuiesc cu vulturii tăria, / Dar eu râvnind în taină la bunurile toate, / Ți-am auzit cuvântul, zicând că nu se poate”. Imposibilitatea cuceririi directe, prin mijloace materiale sau violente, a fericirii și a eternității se cristalizează ca temă centrală. Astfel, revolta se topește într-o acceptare resemnată, iar cuvântul pacificator al lui Dumnezeu devine un catalizator al liniștii interioare.

Psalmistul, confruntat cu eșecul tentativei de posesiune universală, își regândește strategia existențială, alegând să transmute aspirațiile de putere deplină în alt registru: cel artistic. Poetul adoptă identitatea de muzician, un creator care poate inspira lumea prin subtilitatea meșteșugului interpretativ la vioară (un instrument al comunicării cu infinitul). În context, metamorfoza rezonează profund cu ideea că arta poate oferi o alternativă salvatoare în fața neputinței de a controla și redefini ontologia.

În Psalmul 2, rugămintea („Și să nu se știe că mă dezmierdai / Și că-n mine însuți tu vei fi trăit”) capătă un caracter intim și fragil, de complicitate cu divinitatea, o comuniune tăcută, ascunsă de ochii lumii, întrucât, odată expusă, sacralitatea unei legături personale ar putea fi compromisă. Tăcerea devine un pact simbolic, neinfluențat de judecata sau înțelegerea lumii exterioare. Dualitatea eteroclită dintre dorința de ascendență și imperativul acceptării propriilor limite conferă valoare universală psalmilor care se adresează masei de credincioși, inclusiv omului modern, însetat de înțelegerea spațiului cosmic.

În Psalmul 3 (Tare sunt singur, Doamne, și pieziș!…), a cărui tonalitate este elegiacă, Arghezi își contemplă existența prin prisma unei diferențe ireconciliabile între ceea ce deține efectiv și ceea ce aspiră, cu intensitate, să obțină. Motivat de năzuința spre împlinire, care, în tumultul adversităților, devine însăși esența rezistenței, o formă de speranță de a ieși din contextul imediat, el recurge la o analogie de mare plasticitate. Copacul, văzut ca un martor al precarității cotidiene, se aseamănă psalmistului însuși, care percepe izolarea și condițiile ostile ca bariere în calea realizării de sine. Elegia este o meditație asupra rezilienței ființei umane. Recunoașterea păcatelor este marcată de o ambiguitate deliberată, fiind făcută cu o jumătate de gură. O asemenea atitudine reflectă mai degrabă o conștientizare a faptului că erorile sunt consecințele unui mod de viață impus din exterior, un trai copleșitor care nu i-a permis libertatea de a-și modela destinul după propria voință. Dintre abateri, se numără acțiuni care nu sunt pe placul celor din jur, o atitudine satirică și respingătoare față de ceilalți și o manifestare acută a instinctului de supraviețuire, toate acestea deturnându-l de la idealul unui credincios desăvârșit. Arghezi trece apoi, cu modestia unui bun samaritean, la formularea unei liste de revendicări înaintate lui Dumnezeu, deziderate umile și rezonabile, menite să-i susțină credința: liniște sufletească, oportunități pentru exprimarea creativității prin cântec, înțelegere și consolare din partea celor apropiați. Alt punct central al rugăciunii este dorința de a primi, din când în când, un semn divin, care să-i reconfirme legătura cu divinitatea și să-i întărească voința: „Tânjesc ca pasărea ciripitoare / Să se oprească-n drum, / Să cânte-n mine și să zboare / Prin umbra mea de fum. // Aștept crâmpeie mici de gingășie, / Cântece mici de vrăbii și lăstun / Să mi se dea și mie, / Ca pomilor de rod cu gustul bun”. Această pledoarie, prin care speranța se îmbină cu smerenia, configurează un portret al psalmistului ca un suplicant, care intenționează să împace firea umană cu aspirația către absolut.

În Psalmul 4 („Ruga mea e fără cuvinte…”), rugăciunea capătă o natură tăcută, lipsită de retorică și pretenții explicite. Autorul își recunoaște neputința de a oferi ceva lui Dumnezeu, din cauza propriei efemerități în raport cu infinitatea sacrului. Totuși, prin asumarea insignifianței, se deschide posibilitatea unei receptivități față de învățături transcendente, simbolizate de imaginea enigmatică a cristalului: „Ruga mea e fără cuvinte / Și cântul, Doamne, îmi e fără glas. / Nu-ți cer nimic. Nimic ți-aduc aminte. / Din veșnicia ta nu sunt măcar un ceas. // Sufletul meu, deschis ca șapte cupe, / Așteaptă o ivire din cristal”.Metaforele, precum copacul care arde lent sau masa pregătită pentru cină, accentuează vigilența și răbdarea celui care aspiră constant la o revelație. Ele articulează tema centrală a poeziei: dorința de siguranță într-o lume definită de friabilitate.

În Psalmul 5, Arghezi lansează o chemare la dialog. De asemenea, își exprimă dezamăgirea față de lipsa unei comunicări minimale, invocând situații biblice, în care Dumnezeu a răspuns prompt. Se referă la magii care au urmat steaua sau la Iosif, căruia i-a fost trimis un înger, ca dovezi ale interacțiunii nemijlocite. Prin contrast, el denunță lipsa unei intervenții similare în viața lui, deși consideră că este cel puțin la fel de credincios și demn de atenție: „Când magii au purces după o stea,/ Tu le vorbeai – și se putea./ Când fu să plece și Iosif, / Scris l-ai găsit în catastif / Și i-ai trimis un înger de povață –Și îngerul stătu cu el de față. / Îngerii tăi grijeau pe vremea aceea / Și pruncul și bărbatul și femeia. / Doar mie, Domnul, veșnicul și bunul, / Nu mi-a trimis, de când mă rog, niciunul”. Descoperirea lui Iosif în catastiful sacru este enunțată cu o tăcută amărăciune, asemenea celui care nu primește același alint și își suportă cu dificultate propria marginalizare. Stilul prin care se evocă momentele biblice se distinge printr-o concizie extremă. De pe tronul cosmic, Dumnezeu supraveghează împlinirea profețiilor, până la ultimul detaliu. Cuvintele Lui ajută magii epuizați și poate dominați de îndoială, care nu mai dispuneau de energia necesară pentru a-și continua drumul printr-un deșert aproape imposibil de traversat. Iosif, pregătindu-se să o părăsească pe Maria, soția lui recentă, este oprit de același Dumnezeu, vigilent, precum un bătrân cronicar, dar, în același timp, tăcut față de poetul care se lamentează.

În Psalm 6 (Te drămuiesc în zgomot și-n tăcere…), un joc secund arghezian – de a preciza rolul primordial al artei scrisului, acela de a răsfrânge și transfigura realitatea -, este augmentată starea de căutare continuă a lui Dumnezeu, fie prin larmă, precum gonașii – poate doar îl va auzi și i se va înfățișa -, fie în tăcere („Te drămuiesc în zgomot și-n tăcere / Și te pândesc în timp, ca pe vânat, / Să văd: ești șoimul meu cel căutat? / Să te ucid? Sau să-ngenunchi a cere”). Structura nepământeană a îngerilor, care s-au trezit lângă Dumnezeu, nefiind nevoiți să depună niciun efort, precum omul, pentru recuperarea unei asemenea vecinătăți, este privită ca un defect al acestora. Dacă nu poartă povara unei firi omenești, care să rupă din ei avântul spre divinitate, îngerii se inserează în istorii cu o mărturie disparată despre Dumnezeu, că ar fi un străjer îmbătrânit de oficiul pe care-l tot face, de a veghea la funcționarea în strălucire a propriei lui creații. În schimb, indirect, este lăudată alcătuirea dihotomică a ființei umane, din lut și vis: „Pentru că n-a putut să te-nțeleagă / Deșertăciunea lor de vis și lut, / Sfinții-au lăsat cuvânt că te-au văzut / Și că purtai toiag și barbă-ntreagă” (Psalm 7. Pentru că n-a putut să te-nțeleagă…). În Psalmul 8 (Pribeag în șes, în munte și pe mare…), vorbitorul, indiferent de cât de mult se deplasează, pare să fie conștient că se află mereu într-un fel de cerc, din care este incapabil să iasă. El ni se prezintă ca un peregrin prin medii variate („șes, munte și ape”), marcat de imanența limitelor firii, apoi insistă asupra senzației de captivitate și frustrării de a duce o luptă dificilă („Am alergat și-n drum m-am răzvrătit / Și n-am scăpat din zarea marei stepe”).

Distanța dintre Dumnezeu și omul cucernic se măsoară în timpul necesar unui înger să se dezvolte, de la stadiul fragil al unui prunc, așa cum este descris în Psalmul 3 („Tare sunt singur, Doamne, și pieziș…”): „pui de înger”, până la cel al unei entități mature, cu aură strălucitoare. În punctul în care poetul, ca mărturisitor al credinței, se regăsește pe axa spirituală, îngerul se înfățișează ca o prezență în formare, încă neîmplinită, copilărească, insuficient definită. Dacă imnul rugătorului ar fi fost mai îndelungat, mai statornic în invocarea semnului ceresc, îngerul ar fi ajuns în toată splendoarea maturității, atras de o chemare mai veche și mai intensă către acest locuitor al pământului. Varianta spațială (în care este calculată distanța față de Dumnezeu) este simbolizată de relația dintre o plantă maturizată și rădăcina alteia spre care nădăjduiește, fără a o putea atinge, întrucât postulantul și divinul se află în sfere ancestrale, fixate într-o ordine impermeabilă interferenței lor. Nu se mai comunică de la suprafața pământului, de acolo de unde nu a venit niciodată proba așteptată și atât de mult pretinsă, ci de la un nivel subteran, al tuberculilor: „Ca să te-ating, târâș, pe rădăcină, / De zeci de ori am dat câte-o tulpină, / În câmp, în dâmb, în râpi și-n pisc, / Viu când mă urc și trist când iar mă isc” – Psalm 10 (Ca să te ating târâș, pe rădăcină…). Imnicul preferă condiția de om celei vegetale, verificate anterior: „Întoarce-mă, de sus, din calea mea. / Mută-mi din ceață mâna ce-au strivit-o munții / Și, adunată, du-mi-o-n dreptul frunții”.

Șansele de izbândă în acest proces de investigare a esențelor creației sunt mult mai mari în Psalm 11 (Fără-a te ști decât din presimțire…), datorită unui pilde din Noul Testament, pe care Iisus le-o oferă apostolilor („Fericiți cei care văd și cred, dar mai fericiți cei care nu văd și cred”) și căreia însuși poetul în derivă îi subscrie („Făr-a te ști decât din presimțire, / Din mărturii și nemărturisire, / M-am pomenit gândindu-mă la tine / Și m-am simțit cu sufletul mai bine, / Poverile-mi părură mai ușoare, / Ca după binecuvântare”).

Pe aripile basmului popular, cu însușiri de Făt – Frumos, Arghezi își asumă experiența de până acum, a unui avânt zadarnic, de a fi cucerit înălțimile celești, bătând țara în lung și în lat („Călare-n șa, de-a fuga pe vânt, ca Făt – Frumos, / Am străbătut și codrii și țara-n sus și-n jos, / Dar ajungând în piscuri, de râpi încrucișate, / Să birui înălțimea văzui că nu se poate” – Psalm 12. Călare-n șea, de-a fuga pe vânt, ca Făt – Frumos…). În subtext, putem identifica empatia autorului cu Prometeu, titan al cărui gest, de a dărui oamenilor focul, a fost justificat de un idealism nobil, dar incomprehensibil pentru zei. Totodată, psalmistul va fi rememorat propriul drum prin pustie, pe care l-a alternat cu o trudă constantă în arta scrisului, mizând pe magia stihurilor, de a-l scoate, ca din cutie, cu bagheta, pe demiurg. Ținta a rămas aceeași, de a fi părtaș la epifanie: „Am apucat pe drumul pustiei, cel mai lung / Și tot nu pot pe nicio potecă să te-ajung. / Te-am urmărit prin stihuri, cuvinte și silabe, / Ori în genunchi și coate târâș pe patru labe”. În plus, condiția de poet este de aceeași similaritate cu a oricărui creator, fie de universuri, fie de artă (de orice tip), motiv pentru care ar trebui să existe comunicare. Urcușul spre Dumnezeu este ca pe un vârf de munte. Luceafărul este pregătit pentru sacrificiu (să renunțe la imortalitate, pentru „o oră de iubire”). La fel, Arghezi nu-și dorește decât un ceas de consultări, pentru îndreptarea personală („Încerc de-o viață lungă, să stăm un ceas la sfat / Și te-ai ascuns de mine de cum m-am arătat”). Psalmul 13 (Am fost să-l văd pe Domnul bătut de viu pe cruce…) oferă o meditație intensă asupra crucificării lui Iisus Hristos. Corbii, a căror prezență sugerează moartea și descompunerea, își așteaptă hrana cu pliscul deschis. Soarele, etalon al vieții și al luminii, pare să se stingă, în timp ce Domnul suferă pe cruce. În această atmosferă apăsătoare, poetul reflectă asupra ironiei situației: cel mai înțelept dintre toți a fost trimis să moară printre oameni, prin actul trădării unui sărut. În final, întunericul, tăcerea și răcoarea subliniază solemnitatea și tragismul momentului.

Incapabilitatea comunicațională, recunoscută, sub forma virtualității, apare în Psalmul mut, al cărui prim vers („Sătul de ce se vede, flămând de ce nu se vede”) insinuează disconfortul interior al omului, preocupat să înțeleagă mai mult din aparențe. Adevărul și înțelesul vieții sunt ascunse în lăuntrul conștiinței, iar descoperirea lor necesită o introspecție sinceră. Cu toate acestea, poetul avertizează, precum Ovidiu, în Remedia amoris, asupra unui aspect fundamental: când conștiința este atinsă de tentație sau de ispită, este periculos să încerci să pătrunzi prea adânc în misterele ei, deoarece acest lucru poate duce la pierderea de sine și la amplificarea anxietății.

Psalmul de taină (15), care nu mai este consacrat efortului de a accede la esențele cosmice, etalează un amestec subtil de nostalgie, reverență și regret. Autorul evocă o prezență feminină care a avut un impact semnificativ asupra lui; totodată, ne dezvăluie complexitatea relației cu acea femeie din trecut, ilustrând puterea transformatoare a iubirii, precum și ideea că unele legături sunt atât de intense, încât rămân încrustate în suflet pentru totdeauna. Prin intermediul imaginilor vizuale, precum „trandafir bătut în cuie de diamant” și „val de mare”, Tudor Arghezi accentuează momentele de strălucire, dar și turbulența și ambiguitatea care le-au definit conexiunea. Femeia este prezentată ca o ființă enigmatică și extrem de influentă („O, tu aceea de-altădată, ce te-ai pierdut din drumul lumii! / Care mi-ai pus pe suflet fruntea şi-ai luat într-însul locul mumii, / Femeie răspândita-n mine ca o mireasma-ntr-o pădure, / Scrisă-n visare ca o slovă, înfiptă-n trunchiul meu: săcure”). Cu ajutorul metaforelor și al imaginilor artistice, autorul caută mereu să învețe din conjuncturi și abordează teme universale, precum egoismul, dorința și curajul, teme care asigură o perspectivă captivantă asupra relațiilor interumane.

Exasperarea psalmistului se inițiază de la refuzul divinității de a-i întocmi și furniza o listă de fapte, care, odată îndeplinite, l-ar înălța din nou în rândul dreptcredincioșilor. În lipsa unui răspuns concret la multiplele-i frământări, Tudor Arghezi se va regăsi, din nou, captivul unui puternic sentiment de autocompătimire („Tare sunt singur, Doamne!”). Afectat de solitudine, fără posibilități de dialog, neavând pe nimeni în preajmă, ori saturat de rostirea zadarnică a imnurilor – astfel încât a rămas fără cuvinte, poetul agreează o stare bazată pe emoție, intuiție și telepatie.

Psalmii arghezieni se constituie într-o sinteză filosofică a relației dintre finitudine și infinit, ilustrând aspirațiile și visurile omului în fața necunoscutului și a aporiei.

Săbiile fermecate și răzbunarea gumei albastre

A fost odată un băiețel, pe nume Paul, care avea o pereche de săbii frumoase, păstrate în aceeași teacă. Săbiile erau făcute din ghips, dar erau atât de viu colorate și împodobite cu flori aurii, încât păreau adevărate comori regale. Ori de câte ori ieșea cu ele în drum, toți copiii se adunau să-l vadă.

Într-o după-amiază, Paul le-a strigat pe Liliana și Gabi, două surori gemene care locuiau peste drum. Cele două s-au urcat pe gardul curții lor, privindu-l fascinante cum flutura săbiile prin aer, făcând tot felul de scheme. Era mândru de sabia lui, dar, fiind încă mic, nu știa zicala „Nu încap două săbii în aceeași teacă.”

Câteva zile mai târziu, pe coasta din grădină, Tudor stătea de vorbă cu Vasile, un băiat mai mare, cunoscut pentru șiretlicurile lui. Vasile l-a convins să-i dea una dintre săbiile lui frumoase, în schimbul unei săbii de plastic. Crezând că a făcut un schimb bun, Tudor a acceptat, dar, când s-a întors acasă, mama lui a observat imediat pierderea.

– Cum ai putut să dai sabia aceea frumoasă pe o bucată de plastic? l-a întrebat ea supărată. Tudor n-a avut încotro și i-a spus adevărul.

Mama, hotărâtă și curajoasă, l-a luat de mână și a mers direct la Vasile. Cu un ton hotărât, a recuperat sabia lui Tudor, iar băiatul a fost mai fericit ca niciodată să o aibă înapoi.

Dar Vasile nu uitase această lecție. Peste câteva săptămâni, a apărut în poiană cu un pachet de gumă de mestecat, rară și scumpă, adusă de la târgurile de peste graniță. A oferit gumă tuturor copiilor, dar pe Tudor l-a ignorat. Deși încerca să nu-i pese, Tudor s-a dus plângând la mama lui.

– Nu te necăji, i-a spus mama. Avem o soluție. Adu plastilina albastră de la grădiniță!

În câteva minute, mama a modelat din plastilină niște „țigarete” mici, pe care le-a învelit în folie argintie. Tudor a ieșit în drum, mestecând de zor plastilină.

– Ce e asta? l-au întrebat ceilalți copii.

– Gumă de mestecat albastră, a răspuns Tudor cu o expresie importantă. N-o găsești oriunde!

Copiii au rămas cu gurile căscate, iar Tudor a devenit din nou centrul atenției. Se prefăcea că mestecă guma lui specială cu poftă, iar ceilalți nu știau cum să mai facă rost de „minunea albastră.”

În acea zi, Tudor a învățat că uneori, o mică răzbunare inteligentă poate să-ți aducă o mare bucurie. Și chiar dacă guma de mestecat adevărată era rară, plastilina albastră și imaginația lui i-au oferit o victorie dulce.

P.S. Tudor și-a amintit că, odată, a adormit cu o bucată de gumă adevărată în gură. S-a trezit speriat, crezând că a înghițit-o. Dar tata i-a explicat calm că nu e nimic grav și l-a liniștit. A fost o altă lecție despre cum lucrurile mici pot părea mari pentru un copil cu o imaginație bogată.

Povestea salbei

Desen de AI

Într-un sătuc, străbătut de râul Desnățui, trăia tușa Gheorghița, sora bunicii Ioana. Tușa era mereu îmbrăcată în negru, cu basma pe cap, dar zâmbetul ei cald îi lumina chipul. Își pierduse ambii copii, dar își revărsa toată dragostea asupra celor mici din familie, ca o alinare pentru sufletul ei greu încercat.

Tușa Gheorghița avea o salbă de galbeni, însă, de teama vremurilor tulburi, o ascunsese într-un loc secret, atât de bine, încât nu o mai găsise niciodată. Se vorbea prin sat că aurul era îngropat la rădăcina unui prun din grădină, dar nimeni nu era sigur.

Într-o zi de vară, eu, un copil curios și plin de energie, am ajuns la tușa Gheorghița, după o aventură de care și azi mă mir. Mă dusesem să văd „masca de scafandru” a unui coleg, Marin. Când am ajuns la el acasă, masca s-a dovedit a fi un simplu stop de camion. Totuși, Marin era convins că acest stop putea fi folosit pentru a respira sub apă. Ne-am scufundat într-un gâldan plin de nămol, iar apa a năvălit imediat sub „mască”.

Timpul trecuse fără să-mi dau seama, iar acasă mă aștepta o mamă furioasă.

Am avut ideea de a o vizita pe tușa Gheorghița. Când am ajuns la ea, m-a întâmpinat cu brațele deschise, mi-a tăiat un pui și mi-a făcut gogoși. Am mâncat în ogradă, sub un șopron.

Când, în cele din urmă, m-am întors acasă, mama era pregătită să mă certe, dar vestea că fusesem la tușa Gheorghița a schimbat totul. Am adus și un nou prieten, cățelul Lăbuș, un ghemotoc de blană, care, pe drum, tot încercase să se întoarcă. L-am tras de sfoară, l-am luat în brațe, dar, oricum aș fi procedat, Lăbuș era greu de stăpânit.

Câțiva ani mai târziu, misterul salbei tușei Gheorghița a ieșit la suprafață. Mama Ioana ne-a dezvăluit adevărul. Salba nu mai era acolo, fiindcă sora ei a făcut-o cadou unei nepoate.

Astfel, salba a dispărut pentru totdeauna, dar amintirile, legate de acea parte a copilăriei mele, au rămas ca altă salbă în inima mea.

De-ale lui Cristi… (Cristi și miliardarul)

Desen de AI

Cristi monta antene…

Femeia de serviciu a afectat accidental firul de la decodor.

Cristi merge și rezolvă.
-Cât vă dau? întreabă miliardarul.
-Cât doriți! răspunde Cristi.
Miliardarul îi întinde 500 de euro.
Fiind dimineață, pentru că nu are să-i dea rest, Cristi reacționează cu un „Uăăă!” interpretabil (pentru manoperă, se lua, de obicei, 40 de euro).
-Dacă vi se pare prea puțin, vă mai dau! insistă miliardarul.
-Nu, nu, e bine! încheie Cristi oficiul.

(Va urma)

De-ale lui Cristi…

De fiecare dată când îl sun, Cristi îmi răspunde cu un Daaa oficial, amplu, de parcă aș intra în audiență. Când sună el, „biroul” elegant și somptuos, de la care ți-a acordat audiența, se transformă instant într-o poștă comunală, prăfuită, ale cărei centraliste manevrează tija și te anunță: „Aici, Roma! Roma!”. Urmează invariabil: „Cu cine vorbesc?”. Este un joc al lui Cristi care te catapultează fără voie în cabinele telefonice vintage, cu uși din lemn lăcuit, pe care le împingeai cu emoție, sperând să auzi vocea cuiva din străinătate, în ciuda conexiunii care suna de parcă vorbeai printr-un horn.




La miezul nopții, după ce s-au încheiat meciurile, pe care, desigur, le urmărim din motive foarte „serioase”, – Cristi se apucă de treabă. Nu m-am prins niciodată dacă muncește sau își creează o anume filosofie.

„Știi ce fac? Spăl tigaia cu sare,” îmi spune. „Când gătesc, nici nu mai pun sare în mâncare”.
E ca și cum ai spune că te antrenezi pentru maraton alergând după autobuz. Ingenios și… economicos.


Atalanta – Napoli.

„Ce fotbal joacă ăștia! Ce aleargă!”, exclam eu.

„Ei aleargă așa, că e frig”, comentează Cristi doct.



-Știi italiana ca un italian, îi spun.

El, bineînțeles, nu ratează ocazia de a mă lumina:
-Nici specialiștii care fac Dicționare nu știu toate cuvintele. Ei au recunoscut. „Noi suntem un colectiv, am lucrat pe grupe. Nu cunoaștem sensurile multor cuvinte”. Uite, de exemplu, în italiană, nu există decât două genuri, masculin și feminin. Cuvântul „scaun”, dacă eu le spun că este neutru, ei nu mă cred și mă întreabă: Cum vine asta? „Scaun” e feminin!


Apropo de filosofii,..
Cristi are un bidon de ulei de măsline, de peste cinci litri.

Eram la o manifestare, îmi spune Cristi. Când am dat să plec, am auzit dintr-un colț: „Cristi, mă Cristi, nu mă lăsa! Ia-mă cu tine!”. Bidonul așa mă ruga. „Stai liniștit, nu mai plânge, te iau! Cum să te las singur aici”. Și uite-l!


(Va urma)

The Gold of Time

Desen de Ai
Opening the Window of History
Penelope gazed into the horizon,
beyond the murmuring tangle of wool.

Careful not to be toppled mid-flight
by the weaving of seagulls,
Ulysses placed his foot
on the staircase of sirens' songs,
but, from the ages,
off the library shelf,
fell,
with the fresh noise of covers,
the novel,
well-vascularized,
by James Joyce; it collapsed
into Ophelia's timid courtyard,
onto the workers.

The gods stepped aside, avoiding the pages.
They might have been swept away by currents
into improper verses.
They might have found themselves face-to-face
with angels,
and so, would have lost their wings,
burned by halos.

Writing strikes the shore called "Man,"
with memories,
carving deeply into thought,
until it compels him
to uncover himself,
like a ship,
before the vast solitudes.

Aurul timpului (Dintr-un caiet ff vechi)

Desen de AI
Deschizând fereastra istoriei, 
Penelopa căuta cu privirea în orizont,
dincolo de bolboroseala caierului de lână.

Atent să nu-l doboare din avânt
urzeala pescărușilor,
Ulise punea piciorul pe scara
de cântece
a sirenelor,
dar, din timpuri,
de pe raftul bibliotecii,
a căzut,
cu zgomot nou de coperți,
romanul,
bine vascularizat,
al lui James Joyce; s-a prăbușit
în ograda sfioasei Ofelii,
peste slujbași.

Zeii s-au ferit din calea paginilor.
Ar fi putut fi suflați de curenți
în versuri improprii.
S-ar fi regăsit față în față cu îngerii,
astfel încât și-ar fi pierdut aripile,
arse de aure.

Scriitura lovește malul numit „Om",
cu amintirile,
săpând adânc în gândire,
până când îl obligă
să se descopere singur,
ca un vapor,
în fața singurătăților.

Revolta și sacralitatea în opera lui Tudor Arghezi: între tradiție și reinterpretare poetică

Conform definiției oferite de Dicționarul Explicativ al Limbii Române, psalmul este un imn religios, consacrat proslăvirii divinității. În opera lui Tudor Arghezi, această formă literară cunoaște însă o reinterpretare semnificativă. Poetul depășește funcția tradițională a psalmului de glorificare exclusivă a divinității, întrucât introduce accente de reproș și de frustrare față de imperfecțiunile percepute în raportul cu Dumnezeu. Alternanțele de stil reflectă contrastul dintre aspirația spre sacru și dificultatea de a descifra misterele universului, o temă centrală în viziunea argheziană.

Titlul primului psalm, Sunt vinovat că am râvnit…, enunță o asumare falsă a vinii. În absența unei culpe obiective, adică fără a fi comis vreo infracțiune morală sau vreun păcat, nici măcar dintre cele stipulate în Decalogul mozaic, Tudor Arghezi își formulează dezvinovățirea prin prisma unei conștiințe care se percepe pe sine ca fiind imaculată. Meditația lui se concentrează asupra bunurilor concrete, existente în realitate, pe care omul, cunoscându-le, ar putea să le considere legitime și accesibile. Această justificare subliniază o tensiune între tentația de a aspira la ceea ce este tangibil și convingerea unei inocențe fundamentale, neafectate de vreo transgresiune morală.

Ca un ostaș din Iliada, un aheu care deschide ușa, în toiul nopții, în mijlocul taberei adverse, pentru a ieși din burta calului troian, se simte poetul, în efortul de a-și deservi propria-i natură, înclinată să dobândească „toate bunurile”, multe dintre acestea fiind interzise de către Dumnezeu, motiv pe care, totuși, nu-l înțelege și vrea să-l afle. Intrarea în cetatea aceasta (a bunurilor care doar ni se atestă) presupune o stare duală a temerarului. Pe de o parte, există atitudinea de reverență față de stăpânul reședinței. Pe de altă parte, coexistă impulsul de a recurge la forță, de a încleșta pumnul și de a revendica, prin luptă, darul la care a nădăjduit. Intrusul nu este un prădător propriu-zis, ci un mediator între două lumi – cea sacră și cea profană – care propune o reconciliere printr-un gest ambiguu: el oferă prietenie, dar fără a face vreo ofrandă, fără a aduce un dar de pace. Intrarea lui nocturnă în cetatea lui Dumnezeu, așa cum o indică versurile: „M-am strecurat cu noaptea în cetate / Și am prădat-o-n somn și-n vis”, este, mai degrabă, o cercetare la fața locului, menită să testeze limitele a ceea ce poate fi cunoscut sau solicitat. Figura psalmistului, în această ipostază, poate fi asociată cu un Don Quijote spiritual, un cavaler justițiar care, în loc să confrunte morile de vânt, își asumă revizuirea granițelor adevărului. Cetatea lui Dumnezeu nu adăpostește numai obiecte sfinte și acesta este unul dintre adevărurile nepermise, pe care, numai cu ocazia unui astfel de raid, „eroul” nostru îl constată și-l demască. Prezența străjerilor era inadecvată într-un asemenea loc, pentru că, totuși, sfințenia sau alt atribut divin nu s-ar fi putut jefui, dar, cu siguranță, erau și resurse de blamat: „Steagul nopții, desfășat de stele, / Adăpostea faptele mele / Și adormea străjerii-n uliți”. Străjerii devin metafora unei veghe iluzorii, dar, totodată, martori ai contradicțiilor lumii divine.

Dialogul dintre Hyperion și Demiurg din Luceafărul lui Eminescu, dialog investit cu solemnitatea unui act metafizic, este reconfigurat de Arghezi într-o paradigmă a contrastului, ai cărei termeni ilustrează o strădanie aproximativ prometeică, plănuită și nu obiectivată, de a răsturna ordinea ontologică și de a ocupa jilțul divin. Dacă Hyperion caută să estimeze condiția lui în relație cu finitul și infinitul, Arghezi imaginează o încercare directă și deliberată de a submina ierarhiile și de a-și asuma poziția supremă. Această răzvrătire este proiectată într-un timp mitic, în proximitatea momentului izgonirii din Rai, când legătura omului cu divinitatea încă nu fusese ritualizată prin credință și rugăciune. Poetul îmbrățișează ipostaza arhetipală a omului primitiv, înarmat cu arc, simbol al unei voințe de putere brută, neintermediată de sacru. Revolta lui nu este doar o formă de contestare, ci o inițiativă de a rezolva, în mod unilateral și definitiv, raportul dezechilibrat dintre uman și divin: „Cercasem eu, cu arcul meu, / Să te răstorn pe tine, Dumnezeu! / Tâlhar de ceruri, îmi făcui solia / Să-ți jefuiesc cu vulturii tăria, / Dar eu râvnind în taină la bunurile toate, / Ți-am auzit cuvântul, zicând că nu se poate”. Sfidarea inițială este redusă la tăcere de autoritatea absolută a Demiurgului. Imposibilitatea cuceririi directe a fericirii și a eternității se cristalizează ca temă centrală. Aspirația umană rămâne condiționată de legile imuabile ale unei ordini divine, care nu poate fi negociată prin mijloace materiale sau violente. Cuvântul lui Dumnezeu se manifestă ca un element pacificator, un răspuns adresat inimii tulburate a celui care, în setea lui de absolut, se confruntă cu limitele condiției umane. Versurile surprind momentul de cumpănă al individului, în care aspirația spre posesiune universală este întâmpinată de un refuz categoric, dar revelator. Astfel, răzvrătirea se topește într-o acceptare resemnată, iar cuvântul divin devine un catalizator al liniștii interioare.

Psalmistul, confruntat cu eșecul tentativei de a avea propriul destin, în pofida voinței supreme, care îi restrânge orizonturile, își regândește strategia existențială, alegând să transmute aspirațiile de putere absolută în alt registru: cel artistic. Poetul adoptă identitatea de muzician, un creator care poate contura și modela lumea prin subtilitatea artei. În acest context, vioara devine simbolul unui instrument al comunicării cu infinitul. Versurile „Aș putea vecia cu tovărășie / Să o iau părtașă gândurilor mele”ilustrează o dorință resemnată, dar nu mai puțin ambițioasă, de a stabili o relație de coabitare cu eternitatea. În loc să o supună, psalmistul aspiră să o seducă, să o integreze în universul său creativ, prin farmecul melodiilor și versurilor. Eternitatea devine acum o parteneră simbolică, nu o țintă de cucerit, iar această relație capătă nuanțe de armonie și colaborare.

Prin această metamorfoză, psalmistul demonstrează că, în fața imposibilității de a schimba legile fundamentale ale existenței, omul își poate reafirma condiția prin creație. Acest demers rezonează profund cu ideea că arta poate oferi o alternativă salvatoare în fața neputinței de a controla și redefini ontologia.

Ahile pe țărm (Variantă)

Desen de AI
Furia îl smulge pe Apollo
din cerurile sale pure
și-l coboară, arzând,
în lutul oamenilor.
Preotul, pierdut în rugăciune,
îi duce arcul sacru,
cu ochii adânciți în mare,
în timp ce corăbiile dorm nemișcate
pe țărmul uitat.

Ahile, departe de murmurele oștenilor,
stă singur sub umbra serii.
Niciun zeu nu-i mai atinge tâmpla,
nici vântul nu-i mai leagănă visurile.
Doar liniștea grea a valurilor
îl învăluie, precum o platoșă pierdută.
Lângă el, apusul pătează apa.

„Mamă,” strigă el,
„de ce m-ai născut cu suflet mare
și viață scurtă?
De ce spiritul meu,
care cuprinde lumea,
se zdrobește acum
de granița durerii?
Zeus fulgeră din Olimp,
dar omul tremură doar pentru sine.
De ce Agamemnon, orb de orgoliu,
mi-a smuls pe Briseis cea dragă?
O, mamă, îndepărtează umbra morții mele
sau lasă-mi sabia
să învingă soarta!”.

Din adâncuri, Thetis ascultă,
iar valurile îi șoptesc durerea fiului.
Ea urcă spre țărm,
ca o lumină pierdută în ceață
și-l privește cu ochii adânci,
unde se împletesc dragostea și destinul.
„Fiule, viața ta scurtă va fi o torță
care va arde peste veacuri.
Curajul tău va reface dreptatea,
chiar dacă inima îți va rămâne zdrobită”.

Ahile privește orizontul,
unde delfinii sar prin apele reci,
iar corăbiile gem sub greutatea zeilor.
În tăcerea serii,
curajul lui începe să crească,
un foc tainic,
în adâncul apelor învolburate.

Ahile pe țărm… (Dintr-un caiet fff vechi)

Desen de AI
Furia îl coboară 
din lăcașul superior
în planul materiei curente pe zeul Apollo.
În cuprinsu-i hieratic,
presimte nevoia de ajutor
a propriului preot care,
în drum spre corăbiile dormind pe țărm,
cu ancora pleoapă pe ochii-i scrutând marea,
ducea în mâini arcurile zeului său.

Departe de preocuparea
în pace a oștenilor,
precum să expedieze,
prin soli,
înflăcărate scrisori soțiilor,
care îl sustrage grijii
de a o înstrăina din minte
pe frumoasa Briseis,
la porunca lui Agamemnon,
Ahile se așază singur pe țărm.
Niciun zeu nu-i mai acorda compania
și nici nu-și mai întindea în aer aripa
lângă el,
după episodul scurt
al întrevederii lui cu Atena.

În goana apusului roșu pe ape,
când numai cărăușii târzii
au rană de culoare în față,
Ahile își plânge soarta.
Condiția-i de zeu,
rezistentă la toate,
acum se estompase
și-i rămăsese ființa
numai sub influența slăbiciunii umane.

Corăbiile se izbesc de umerii lui Neptun,
săltând lent în orizontul cald.

„De ce m-ai hărăzit,
mamă,
unei limite,
când spiritul mi se revarsă
în dimensiuni majore de viață?
Zeus descarcă fulgere lungi,
de pe Olimp și,
în colibe,
zărindu-le,
pământenii tremură de teama potopului orb.
Pentru orice pericol acvatic,
e necesară altă arcă,
dintr-un lemn mai trainic,
dar, pentru soartă, nu e mijlocire.
Pare că-l judec,
deși puterea îmi este minoră
pentru un așa demers temerar...
De ce Zeus,
ale cărui dorințe au acostat,
ca luminoase corăbii,
la sânul tău, cândva,
a strecurat în minte regelui Agamemnon
ideea să-mi răpească
pe Briaseși cea plăcută?".

Se tânguie Ahile,
iar mama lui slăvită,
din adâncul mării,
unde își odihnea istoria,
ca melcii în cochilii,
îi aude plânsetul,
care-și desface sunetele grele
între pești
și le îngreunează acestora traseul
către Neptun,
stăpânul care știe a rândui cu furca
lucirea în comoară.

Dintr-un nour de ceață,
Thetis i se arată lui Ahile
și-i înțelege deznădejdea
care-l cuprinse:
dacă tot îi va fi viața scurtă,
o compensație el să aibă,
să aibă alături pe mamă.

În context,
morile în palete par
să învârtească inima,
zdrobită,
câteodată,
de pietrele restriștii.

Atât de greu îi este lui Thetis
în marginea mării,
pe cât o moară e.

„Mamă",
Ahile i se plânge,
„apelul către tine e simplu
și aș vrea să percepi durerea mea
mai mare decât este. Poate mă auzi
și-mi iei din cale
grija sfârșitului de tânăr.
Curajul în luptă va face din mine o legendă...
Dar numai șterge din istorie
vorbele lui Agamemnon
care au pătat orgoliul meu.
Regele a uitat că,
prin curaj,
revolta reface legământul dreptății
mai durabil. Dacă nu,
prin sabie,
voi recâștiga strălucirea personalității mele,
care nu a scăzut de la ofensa lui Agamemnon
și mă tem să nu mă devoreze".

Saltul peste valuri al delfinilor,
în orizontul cald,
se naște din izbirea adâncului marin
de umerii lui Neptun,
care înoată prin ape,
cu spiritul slobod, rece,
să așeze speciile în straturi,
ca tomurile în raft.