Ionuț Adrian Pătularu, profesor doctor în domeniul, cu experiență în cercetare, a elaborat o lucrare de amploare, Monografia Școlii Traian din Craiova… între tradiție și modernitate. Anterior, el a publicat monografia Colegiului Național „Ștefan Velovan”.
Un atu al acestor monografii este rigurozitatea, precum și capacitatea de a identifica personalitățile care au trecut prin aceste instituții de învățământ.
Rigurozitate:
Monografia este proiectată în trei capitole, însoțite de o Introducere și de Concluzii. De asemenea, Bibliografia relevă traseul urmat de autor, în cercetare: de la frecventarea Arhivelor Naționale, la intervievarea unor personalități actuale, care s-au format în Școala Traian.
Cu dublă pregătire (sociologică și religioasă), Ionuț Adrian Pătularu este interesat (în toate capitolele, rezervă mereu câte o secțiune), de starea socială, economică și culturală a elevilor, fapt care permite cititorilor să-și formeze o părere asupra ambientului, în diacronie, al Școlii (astăzi) „Traian”. Un capitol aparte îl constituie relația Bisericii ortodoxe cu elevii, subiect căruia îi dedică peste douăzeci de pagini. Astfel, investigarea merge până în anul 1879, când Școala activa sub conducerea preotului Zamfirescu, pe strada Trăistarilor.
De asemenea, momentele importante din evoluția școlii sunt puse în lumină, cu acea vocație care apropie lucrul științific de literatura în sine, accesibilă cât mai multor cititori. De aceea, monografia este atractivă și se adresează unui public larg. De exemplu, paginile despre istoria Craiovei (de la 1879 până în prezent) se citesc pe nerăsuflate, datorită referirii la unele personaje istorice, ale căror fapte au influențat orașul.
Recomand lucrarea , scrisă de Ionuț Adrian Pătularu, un intelectual aparte el însuși al urbei, care, oriunde a avut ocazia să profeseze ori să administreze (fost director al Colegiului Național „Ștefan Velovan” și al Seminarului Teologic), și-a pus amprenta culturală.