Coincidențe?

Astăzi, s-a întâmplat să parchez lângă atelierul maestrului Buz, pictor important.

Ulterior serviciului, o colegă mă întreabă despre atelierul maestrului Buz.

Primesc un telefon, de la doamna Camelia, interesată să o ajut într-o problemă a unei prietene de-ale ei… Când să închid conversația, îmi mărturisește că ar dori să achiziționeze un tablou de la maestrul Buz. „Sunt chiar lângă atelierul maestrului” – îi transmit, surprins de întorsătura discuției, care, până acum, avea o cu totul altă natură.

Acasă, în timp ce îmi trăgeam sufletul, în urma acestei zile caniculare, sună telefonul. Cel de la capătul „firului” mă solicită în legătură cu… maestrul Buz etc.

Privită din spațiu, planeta se rotește ca oricare alta. De la ce energie se leagă astfel de coincidențe pentru oameni? De ani de zile, nu m-a mai întrebat nimeni despre maestru, despre ce teme abordează mai nou sau care mai este soarta lui, până astăzi… Nu-mi explic.

Arătarea de foc

În Cehia, precum în Țările de Jos, se întunecă mult mai târziu, față de la noi…

După ora 22, pe autostradă, pe dinaintea mașinii, a zburat un fel de ființă minionă de foc, venită din stânga, de pe benzile celelalte. În timp ce zbura, și-a consumat alcătuirea. Nu am explicație pentru asemenea apariție, dar părea voluntară, cu obiectiv al cursei.

După câțiva kilometri, am oprit mașina, pentru alimentare. Sub roți, am întrezărit o hârtie de zece euro, pe care am ridicat-o: n-o puteam lăsa în agonie.

Am intrat într-un restaurant de tip „Împinge tava!”, care mi-a dat un sentiment de stranietate: în vitrine, puteai vedea ciolane în sosuri grase; restaurantul era frecventat de numeroși șoferi de-ai noștri (transportatori) – umblau, fiecum, în pantaloni trei sferturi, cu tricouri sau cămăși, trecute peste burtă. Rupeau cuvinte în limba cehă.

Am luat un ceai verde și o apă plată. Aș fi comandat și o ciocolată, dar nu am mai avut starea de a mai alege, fiindcă nu mă simțeam confortabil în acel loc.

Am urcat repede la volan și „Toate pânzele sus!” către orașul lui Rumburak.

(Va urma)

În aeroport, la Bonn

În fața aeroportului, la stația de taxiuri…

Trei fetițe, cu vârste cuprinse între patru și opt – nouă ani, ale căror înfățișări îmi amintesc de însemnările lui Caesar despre această rasă: blonde, cu ochi albaștri și energice, duceau, fiecare în parte, câte un troler (cu dimensiuni adaptate vârstelor). Cea mai mică dintre fetițe se împiedică și cade: rușinată, se ridică imediat și preia mânerul bagajului. În gesturile ei, se răsfrânge atitudinea înaintașilor, a Germanilor, rivalii de temut ai lui Caesar. După câțiva pași, se oprește să-și verifice sandala roz, dacă s-a rupt; bate, de câteva ori din palme, se scutură și își reia traseul.

Într-o rochie multicoloră, predominant maro, o tânără cu păr ondulat și ochi negri, se așază turcește, jos, pe trotuar, cu spatele sprijinit de geamul incintei; își deschide laptopul și începe să tasteze, deconectată de la realitate. Lejeritatea ei, de a-și redobândi odihna oriunde s-ar afla, mă inspiră și pe mine, care, în zadar, caut o bancă pe care să iau loc. Astfel, mă așez pe bordura care delimitează stația de taxiuri de trotuar.

Nu sunt nici nemții atât de reglementari! Rudele celor care au sosit își parchează automobilele acolo unde găsesc spațiu, dinaintea șirului de taxiuri (cel mai adesea).

Un cuplu zgomotos trece prin spatele meu, oprindu-se ceva mai departe: femeia, deși durdulie, încalecă trolerul, ca un vesel cowboy – lasoul îi lipsește și America s-ar fi mutat în Bonn.

(Va urma)

Încă în avion…

Turbulențe… Avionul se clatină, ca o pasăre în distracția zborului. Cât de fragilă e tehnologia în comparație cu natura! Îmi fac un bilanț (în sinea mea), pentru orice eventualitate: vizez gândurile din caiete, lucrarea încă nepublicată (despre absurd etc.). Intervențiile calme de la microfon, ale stewardeselor, prezențe impecabile (haine care le vin bine pe corp, păr bine pieptănat și strâns la spate, empatie și educație aleasă), îmi par pline de curaj – dacă ele nu se tem, eu de ce aș face-o?

Mădălina îmi spune că trebuie să ajungă la Stuttgart, acolo unde lucrează tatăl ei și e primul său zbor. Va sta o săptămână, iar de la anul, speră să se mute definitiv în Germania. Îi continui perspectiva: „Ai alură de nemțoaică!”. Totuși, ideea ei mă întristează, fiindcă așa, de pe tabla viitorului acestei țări, dispar piesele ei eventual luminoase…

În sfârșit, aterizăm, iar lumea, încă sub efectul călătoriei bizare, nu mai aplaudă căpitanul aeronavei, gest care îmi displace.

(Va urma)

Primul zbor al Mădălinei („Mădă”)

Stewardesele plimbă un cărucior cu produse diverse – apă, sucuri, cafea, ciocolată, cornuri etc. – pe coridor, de-a lungul avionului. Ajung și în dreptul meu. Fetița de lângă mine a comandat un sandviș, mama ei, o apă, eu investighez: „Ce-mi recomandați? În ce este mai convenabil să plătesc, în lei sau în euro?”. Încercând să-mi expună marfa, stewardesa răstoarnă un sertar. Îmi iau un croissant: îl desfac și-l apropii de gură. „Poftă bună!” – îmi urează, zâmbind, fetița. Îi mulțumesc, evident. După ce trecem de momentul acesta al „mesei”, îi spun că am fost bucuros, când am văzut-o citind o carte (părea SF – mi-am aruncat ochii, din curiozitate și am zărit o denumire „Hotel Spațial”). O întreb: „Cum te numești?”. „Mădălina, dar mi se spune Mădă. Câți ani aveți?” – îmi întoarce, într-un fel, replica. Astfel, aflu și despre anii ei – zece, după cum și bănuiam.

În timp ce avionul se clatină, Mădălina își găsește ocupație: șterge măsuța rabatabilă. cu un șervețel umed.

„Ai mai zburat?”.

„De patru ori” – îi confirm, însă nu adaug și unul dintre gândurile mele, că niciodată nu am avut un zbor atât de zgomotos și de agitat. Sunt chiar îngrijorat, după cum și ea devine, fiindcă i se adresează mamei, cu un glas atașând plâns. Mă uit la ea să o încurajez, dar îmi face un semn șmecheresc, ducându-și arătătorul la gură, gestul care te angajează într-un complot, de a tăcea asupra intențiilor ghicite: „Mami, mi-e frică!” (eu știu că nu este așa, îi dau nota zece pentru actorie). Mama o apucă de mână: „Mai avem puțin și ajungem!”.

(Va urma)

Primul zbor al Mădălinei („Mădă”)

La intrarea în avion, stewardesa mă întreabă, cu familiaritate, astfel încât mi se pare a mă ști de undeva, „Ce mai faceți?”. Răspund, în treacăt, dar, fiindu-mi mai confortabil, îi cer să-mi indice locul: „Vedeți că este pe la mijloc, pe stânga!”. Acolo și era, însă… ocupat: „11 (a) aici este?” – am întrebat formal, pentru că observasem că era cineva la geam (eu îl comandasem la geam). „Aici e!” – îmi confirmă, cu entuziasm, o fetiță. Reacția ei m-a influențat și nu mi-am revendicat priveliștea (oferită de uitatul pe geam), pentru care plătisem. Mama ei nu știa că se așezase pe locul altcuiva (citise invers eticheta de metal – 11 a, b, c).

Cu păr lung, blond, ochi albaștri și cu mască pe nas, fetița încearcă să stea cât se poate de comod, atingându-mă, din greșeală, fie cu brațul, fie cu piciorul. Mă restrâng cât pot de mult, lăsându-i ei o parte din „teritoriul” care mi se cuvine. Nici nu-mi mai sprijin brațul stâng pe mânerul rabatabil dintre scaune.

Având numai un rucsac, îl pun la picioare. Observ că și fetița procedase la fel cu bagajul ei, un ghiozdănel cu desene animate.

Avionul decolează, după câteva ture pe roți (parcă dădea ocol aeroportului). Vibrațiile resimțite la desprinderea de sol sunt mai puternice decât acelea pe care le cunoșteam de la îmbarcările anterioare.

(Va urma)

Omulețul de tablă

În rând, un om de statură mică, rotofei și brunet, îmi spune că are aceeași destinație cu a mea; îmi arată biletul de călătorie, scos la imprimantă, de pe email, socotind că îi este de ajuns. Îl sfătuiesc să meargă din nou la check in, să verifice, întrucât nu cred că a finalizat: e nevoie să-i transforme foaia respectivă în bilet propriu-zis. Fuge imediat de lângă mine, părând, ca într-o pildă latinească, legat de geanta pe care o purta pe umăr.

În aparență, omulețul părea de tablă, rupt de lume, însă rezona, cu o viclenie inocentă, de om neajutorat, cum, într-un fel, am realizat că și era, la vorbele mele. L-am revăzut în alt rând, de părăsire a incintei aeroportului, când, iar m-a întrebat dacă va fi nimerit bine sau nu. Am mers împreună la cele două domnișoare, care anunțau să acceadă la scara avionului cei cu prioritate – și el avea: doar le-a arătat legitimația de zbor și dus a fost, nu s-a mai uitat în urmă, pentru vreun „Mulțumesc!” formal. „Eu nu cred că am prioritate” – m-am adresat duduilor, în speranța de a mă îndemna și pe mine să înaintez pe culoar, să scap de aglomerație: „Mai așteptați două secunde!” – m-au deturnat în coada rândului. Cele două secunde s-au dilatat în zece minute, chiar mai multe.

În avion, peste două rânduri, în față, am zărit două brațe mici, ridicate, ca ale lui Iisus pe cruce. Omulețul se extindea confortabil în scaun, dar și-a revenit, când stewardesa i-a cerut să-și pună masca.

(Va urma)

În aeroport…

Comand un pepsi, moment în care imaginea Biancăi (de la cursurile mele) îmi revine în minte: blondă, cu păr lung, purtând ochelari la modă…

Bianca era o prezență activă, iar, odată, mi-a precizat: „Când sunteți răcit, aveți un timbru pregnant al vocii!”; totdeauna, își gândea bine intervențiile, cu mult calm. Era conștiincioasă, dornică să acceadă între cei mai buni, cum, de fapt, și era.

Am imboldul de a reveni la security, să o întreb despre mai multe, să-i confirm că, în sfârșit, mi-am adus aminte perfect de ea, însă primesc mesaje de la tinerii cu care lucrez în prezent: îmi urează, pe rând, „Zbor liniștit!” și îmi cer să le expediez fotografii cu locurile vizitate. Momentan, surprind, în obiectiv, aterizarea unui avion, poză pe care o postez pe grup; în replică, ei fotografiază o mașină: „Nu zbor cu această mașină. Nu mă lasă de la aeroport!” – le răspund. Surprinși, ei îmi scriu că „îmi arătau” instituția la care lucrez, observabilă în fundal, într-adevăr (după o îndelungată examinare).

(Va urma)

În aeroport…

Avionul cu care zbor

La nivelul Security, o tânără blondă mi se adresează: „Ce mai faceți, domnul Profesor?”. Îi spun despre ținta zborului… Ea își continuă investigația afabilă, despre cărțile pe care le-am mai publicat între timp etc.

Trec peste propriul moment de încurcătură, fiindcă nu o recunosc, după înfățișare, și o întreb cum se numește: „Bianca Ț.”. Nici de această dată, nu-mi dau seama, deși, în sinea mea, cobor în trecut, dornic să regăsesc un amănunt care să mi-o releve ca identitate spirituală: „A, îmi aduc aminte!” – mă prefac. „Anul trecut, în vară, când am revenit din Germania (continui să-i dau un răspuns la gestul ei de a mă fi interpelat), mă gândeam că, oriunde merg, mă întâlnesc, în mod invariabil, cu o persoană cunoscută, dar, de data aceasta, nu, deși tot nu-mi venea să cred că nu se conturase pe deplin rutina excursului meu. Concomitent formulării ideii, stewardesa vine la mine și mă întreabă de vorbă… Și la peste 2000 de metri altitudine, în avion, am fost identificat de cineva! Rutina își vede liniștită de drum!”.

Energia pozitivă, dobândită în conversație, nu are plajă lingvistică de exprimare…

(Va urma)

Sâmbăta (nu de Sus, ci de pe scaun, în frizerie)

Câtă vreme l-a tuns pe Sandu B., doamna Gina ne-a făcut istoricul casei: a achiziționat-o în 90, anul în care a aruncat atâtea lucruri valoroase, care se găseau în casă, fiindcă nu le-a cunoscut valoarea: „Am dus la gunoi lustre de marmură! Atunci, nu aveau preț”.

Profesia a moștenit-o de la tatăl ei. Ne-a arătat ceasul cu fluture din perete – îl are amintire „de la tata”. „La început, ne-a mai spus, frizerul făcea și oficiul de stomatolog. Scaunul din frizerii este prototipul celui din cabinetele de stomatologie. Uitați-vă la acesta (ne îndemna, în timp ce-l manipula în toate părțile): e din fontă și vechi de peste o sută de ani. Un englez mi-a oferit peste 7000 de lire pe cele două scaune originale, de fontă, dar l-am refuzat”.

Dintr-una într-alta, doamna a recurs la o comparație care ne-a dezamăgit, între casele solide care se ridicau înainte și blocurile noi, a căror reclamă licărește din orice colț al orașului: „O nepoată a mea a cumpărat un apartament nou și a trebuit să perforeze zidul, pentru a instala ceva. În momentul percuției, din perete a curs apă, de la un bidon de plastic umplut cu apă, pe care-l zidiseră muncitorii pentru economie, pentru a trage lumea pe sfoară. Și nu era numai un bidon, ci mai multe, fixate, unul peste altul, în zidul de rezistență!”. Am rămas descumpăniți, și eu și Sandu B. Chiar am contestat informația, dar am schimbat subiectul…

După tunsoare, Sandu B. părea mai tânăr cu zece ani, parcă intrase într-un laborator de schimbare a vârstelor – trecuse peste el mâna magică a doamnei Gina și vremea a regresat.