Sarandë (I): Tarabele și agenda

La sfârșit de săptămână, pe faleza din Sarandë, apar negustori de vechituri, în special de cărți, care-și desfac marfa din cutii de carton, pe tarabe. Titlurile (de la William Shakespeare la Ismail Kadare) surprind cititorii: am găsit Lolita și Pe aripile vântului (chiar în limba engleză). Deși lumea are impresia că totul este mai ieftin, totuși nu este așa: cărțile aveau un preț destul de piperat.

Am încercat să țin un jurnal de călătorie în Albania, pe o agendă cumpărată de acolo – nu am găsit nicio agendă autohtonă sau mai diferită decât la noi.

Am intrat într-o librărie, al cărei sediu era pe strada hotelului Sala: întinse pe rafturi de bibliotecă, volumele erau colorate și atractive. La loc de frunte, se afla Ismail Kadare. Am solicitat o agendă: doamna – destul de amabilă – mi-a indicat un raft mai jos, de unde să-mi aleg – dar nu prea aveam ce. Am achiziționat ca amintire o agendă în țiplă și două pixuri pe care le-am crezut Pensan. Acasă, pentru a-mi nota unele impresii despre Sarandë (o comparație între ceea ce-mi vedeau ochii și o poză veche, de acum 100 de ani, agățată în ramă pe peretele restaurantului la care mai luam masa), am descoperit că agenda avea pagini de aritmetică.

(Va urma)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *