Te-ai mirat, în seara de septembrie: am venit la tine, printre atâția corbi, să te invit în oraș. Ora opt apasă, în ceas, pe șapte. O talpă, străină de cultură, strivește coloana vertebrală a Binelui în lupta cu propriile-i erori de mișcare. O, cârduri de frunze! Croncăniți în urma ciorilor? Răspunsul stă într-o carte: al treilea anotimp întârzie explozia fagului în galben și chemarea din altă zare.
Arhive lunare: decembrie 2022
În seara de septembrie. Poem din caietul cu traduceri
Te-ai mirat, în seara de septembrie: am venit la tine, să te invit la plimbare. O talpă, străină de cultură, strivește coloana vertebrală a Binelui în lupta cu propriile-i erori de mișcare. O, pasul miresei este încetinit de căderea frunzelor!
Dacă se întrerupe curentul… Poem din caietul cu traduceri, anul 1995
La fiecare vers, pe care-l scriu, simțindu-l, am grijă să nu mă las sub autoritatea dicteului automat. Într-o clipă, curcubeul se va lansa, spre munți, din aparate speciale. Sună sirena ambulanțelor, ambreiate de criticii literari, în curtea clinicilor de binefacere. Este un fel de tensiune în mine, când scriu. Privesc în jur, să nu fiu racordat la vreo rețea de electricitate. Dacă se întrerupe curentul, nu mai pot vedea pagina, deși într-atât s-ar cuveni să fiu familiarizat cu propriile idei, încât ar fi adecvat să le aflu traseul, oricum.
Portretul lui Caesar. Poem din caietul de traduceri, anul 1995
Emisfera dreaptă a creierului tău era atrasă de dictatură și protejată de Marcus Antonius și de alți simpatizanți. În sinapsele emisferei stângi, pitită și gingașă, trona republica, dar nu și uneltirile lui Brutus. Grație focului din inimă, celor patru valve ale ei arzând, sângele curgea, uimitor de repede în pieptul tău, astfel că, în urma loviturilor viclene de pumnal, istoria întreagă, după idele lui martie, anul 44 a. Chr., a fost însângerată. De atâta sânge, Rubiconul se îneca adesea. În timp, numai amintirea cavaleriei tale i-a limpezit undele. S-au bătut monede cu partea stângă a profilului tău, pentru a fi la vedere, pentru eternitate, uneltirea contemporanilor. Ai cunoscut farmecul paginilor lui Cicero. Nu ai fost iertat de bunii zei ai Romei, pentru scurta coborâre a minții în celulele dragostei. Cupidon a stins, cu o singură suflare, flacăra rațiunii tale, singurul opaiț aprins în catacombele din epocă.
Remedia Amoris de Publius Ovidius Naso. Variante / Pagini omise (6)
Eu am văzut răni mai întâi ușor de vindecat, devenite, apoi, incurabile, din cauza unei încăpățânate neglijențe. Dar ne place să culegem florile pe care Venus le-a semănat pentru noi și, apoi, să ne zicem, în fiecare zi: va mai fi timp și mâine. Totuși, o flacără surdă circulă în venele noastre, flăcări ascunse se târăsc în inimi, în vremea aceasta. Și arborele otrăvitor își înfige rădăcinile mai profund. Dacă, totuși, momentul aplicării remediului a trecut, dacă amorul a îmbătrânit în sufletul, asupra căruia a pus stăpânire, dificultăți mari vin să împiedice vindecarea. Deci, dacă mă cheamă, prea târziu, alături de cel bolnav, nu este acesta un motiv să-l abandonez? Eroul, fiul lui Pean, nu ar fi trebuit să ezite o clipă să înlăture partea tocmai unde fusese rănit. Cu toate acestea, se spune, el nu a fost vindecat deloc după aceea și va grăbi căderea Troiei. Vă sfătuiesc să diminuați răul încă de la naștere. Acum, eu vă ofer ajutoare lente și târzii. Luați-le, dacă puteți, să stingeți incendiul încă de când începe să se dezvolte sau de când începe să slăbească, prin propriile sale violențe.
Remedia Amoris de Publius Ovidius Naso. Variante / Pagini omise (5)
Scuturați jugul căruia îi trebuie o zi să vă rănească. Înfruntați răul încă din faza de început. Remediul vine mai târziu, atunci când acest rău s-a întărit, din cauza delăsării voastre. Îndrăzniți, deci, și veți fi repede vindecați: dacă nu sunteți pregătiți astăzi, cu atât mai puțin veți fi mâine. Amorul este fertil în pretexte, el găsește un aliment în întârziere. Ziua cea mai apropiată este, deci, cea mai convenabilă pentru a proceda la distrugerea amorului nefast. Voi vedeți puține fluvii, largi încă de la izvoare. Cea mai mare parte se amplifică, datorită tributului pâraielor care se varsă în ele. Eu am văzut răni, mai întâi ușor de vindecat, devenite, apoi, incurabile, din cauza unei încăpățânate neglijențe. Dar ne place să culegem florile pe care Venus le-a semănat pentru noi. (Va urma)
Remedia Amoris de Publius Ovidius Naso. Variante / Pagini omise (4)
Te invoc, divin Phoebus, tu, inventatorul medicinei și al poeziei, fii profesorul meu! Poet și doctor pe rând, eu cer ajutoare. Nu ești tu zeul tutelar al acestor două arte? Când lanțurile nu sunt încă destul de bine strânse și voi vă căiți că iubiți, opriți-vă de la primii pași! Înăbușiți în fașă acest rău care se naște și care încă de la intrare este nociv. Totul se șterge cu timpul; timpul omoară motivele, el schimbă iarba fragedă în spice fertile. Acest arbore, ale cărui ramuri răspândesc asupra trecătorilor o umbră vastă, nu a fost, atunci când a fost plantat, decât un mic răsad. Atunci, putea fi ușor smuls, dar acum, când este în deplinătatea forțelor sale, se sprijină netemător pe puternicele sale rădăcini. Îndrăzniți să vă întrebați inima care este obiectul dragostei voastre și scuturați jugul care vă va răni într-o zi. (Va urma)
Remedia Amoris de Publius Ovidius Naso. Variante / Pagini omise (3)
Cu tot disprețul Filomelei, Terra - grație mie - nu ar fi meritat deloc, printr-o crimă, să fie transformată în pasăre. Dați-mi pe Fașina ca elevă și ea va înceta să iubească un taur, dă-mi-o pe Phaedra și flacăra sa incestuoasă se va stinge; încredințează-mi-l pe Paris și Menelau o va păzi pe Elena și Troia nu va cădea în mâna grecilor. Dacă neîndurătoarea Scylla ar fi citit versurile mele, capul tău, o! Nisus, și-ar fi păstrat părul său fatal de purpură. Urmați-mi sfaturile și barca noastră și pasagerii săi vor călători în siguranță, spre port. Atunci când vă încearcă dragostea, trebuie să-l citiți pe Ovidiu, același Ovidiu pe care trebuie să-l citiți astăzi. În fiecare îndrăgostit nenorocit, eu văd un client. Însoțiți, deci, eforturile acestuia, care vrea să fie răzbunătorul vostru. (Va urma)
Remedia Amoris de Publius Ovidius Naso. Variante / Pagini omise (2)
Adesea, pământul produce ierburi bune și dăunătoare. Lângă trandafir, crește și urzica. Lancea lui Ahile cicatrizase rana pe care ea însăși o făcuse fiului lui Hercule. Frumoase tinere, preceptele mele - vă avertizez - sunt la fel de potrivite pentru voi, ca și pentru iubiții voștri; eu dau arme ambelor părți. Dacă, printre aceste învățături, sunt unele, a căror folosință nu vi se pare necesară, exemplul pe care vi-l voi oferi va putea foarte bine să vă instruiască, iată scopul util pe care vi-l propun. Phylis ar fi trăit, dacă eu i-aș fi fost magistru și dacă ea a mers de nouă ori pe malul mării, ea s-ar fi întors mult mai des. Didone muribundă nu a văzut, de la înălțimea palatului său, flota troienilor, pusă în mișcare și disperarea nu ar fi opus deloc o mamă denaturată copiilor ei, care vărsa, astfel, propriul sânge, pentru a se răzbuna pe un soț trădător. (Va urma)
Remedia Amoris de Publius Ovidius Naso. Variante / Pagini omise (1)
Torța ta merită mai mult decât să fie făcută din aviditatea focurilor funerare. Astfel - asta-i pledoaria mea. Cupidon mișcă aripile aurite și-mi spune: „Termină scrisul pe care l-ai proiectat!”. Veniți la lecțiile mele, tineri decepționați, ale căror iubiri au fost trădate, în orice fel. Aceeași mână vă va aduce rana și leacul. Pământul hrănește ierburile salutare, în același timp, cu buruienile otrăvitoare și urzica se înalță, alături de trandafir. Aceeași rană, pe care i-o făcuse fiului lui Hercule, sulița din lemn a lui Pelion, din dragoste o cicatriza. Dar tot ceea ce eu spun băieților, vă privește și pe voi, tinere fete, credeți-mă! Aici, se dau arme celor două tabere. Dacă folosirea în sine nu vă convine, voi, transpunând modelul în practică, veți înțelege lucrurile. Desenul util pe care-l schițez este cuprins de flăcări crude și sufletul nu va mai fi sclavul drogului său. (Va urma)