19 februarie, 2021: Surpriza…

Ai mei erau la Craiova, să cumpere ceva, în timp ce eu mă zbăteam să-mi găsesc de joacă prin casa bunicilor materni, în a căror grijă rămăsesem, dar, oricât mă frământam, nu aflasem ceva potrivit.

Masa însăși era diferită, compusă din mâncăruri de post, însoțite de o pâine mai sărată decât eram obișnuit, cu miros ușor acru și miez aspru, fărâmicios, dar bună la gust. Bunicii se uitau la mine, induși rutinei lor, când mă întâlneau, de a-mi evalua gradul de cumințenie. Le căzusem pe plac, din acest punct de vedere, și acolo, în inima lor, aspiram să-mi fie lăcașul, cât mai multă vreme…

Așteptam să treacă orele, înotam în plictiseală ca peștele solitar într-un acvariu cu apă înverzită; dacă mi se părea că făceam o mișcare mai energică, prin care depășeam ritmul existențial din cameră, mă învinovățeam și mă temeam să nu-mi fi dezamăgit bătrânii. Chiar dacă nu erau rostite, le auzeam imputările în gând.

Contemplam mușcata din fereastră, mai dădeam o tură prin curte, punând mâna pe un jug vechi de lemn, jug proptit de un buștean.

Pe seară, a sunat tata. Cu o voce senină, m-a asigurat: „Ți-am cumpărat ceva foarte frumos”; deși am insistat, nu mi-a precizat ce: „E surpriză!”. Toată noaptea, îmi imaginam cum va scoate, din geantă, una dintre acele jucării pe care mi le doream cu înfocare, dar care să fie? Mașinuța de curse, pistolul cu scântei, vreo minge Artex?

A doua zi, am întrebat când sosește autobuzul. Urmăream ceasul (din perete), care ticăia în toată camera; mi-l apropiam de ochi, atras de marcajul artistic al orelor, învârteam minutarul, să grăbesc timpul: „Nu-l mai forța, pentru că strici mecanismul!” – am primit indicația.

Of, au intrat ai mei pe poartă! Am sărit din pat și am alergat, încântat, spre ei. Tata mi-a înmânat cadoul, un ursuleț galben de cauciuc, pe care l-am chițăit ani în șir, când nu aveam ce face. În ziua mult așteptată, am fost dezamăgit, tot nu credeam că este pentru mine, speram că pentru soră-mea.

O așteptare mare distrusă de un urs mic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *