Câmpurile și plăcerea de a le cultiva încântă inimile. Poruncește ca taurii îmblânziți să supună gâturile jugului, ca plugul să rănească adânc ogorul dur. Acoperă cu pământ semințele cerealelor: acestea țarina ți le înapoiază cu multă dobândă. Privește ramurile pomilor, îndoite de greutate; pomul poartă, cu dificultate, povara care a rodit. Privește râurile care dispar, într-un murmur plăcut; Privește oile păscând o iarbă fertilă. Iată și căprițele: ele atacă peretele din râpa stâncoasă și bolovanii porniți; deja se vor întoarce (căprițele, n.m.), cu ugerele pline, la iezii lor. Păstorul intonează cântece dintr-un flaut neregulat (nai, n.m.) și nu lipsesc câinii însoțitori, o gloată zeloasă. Într-o parte, alte înalte păduri răsună de tunete și bivolița se tânguiește că lipsește vițelul ei. Ce să mai spun, când roiurile (de albine, n.m.) fug de fumurile puse dedesubt, ca să iei din știubei (stupi, n.m.) mierea de care este plin. Toamna dă poame și vara este frumoasă pentru recolte, primăvara furnizează flori, iarna este despovărată de foc (de caniculă, n.m.). Țăranul culege strugurele copt în toamnă și musturile curg sub talpa goală, în anumite timpuri, strânge ierburile retezate (fânețele, n.m.) și curăță cu un pieptene rar (greblă, n.m.) ogorul tuns. Însuți poți pune, în grădinile udate, o plantă; însuți poți dirija undele unui izvor. Va fi venit vremea altoirii: fă creanga să primească ramul nou și pomul va sta blând printre străini. De la un timp, sufletul a prins să se încânte de aceste îndeletniciri și Amor l-a părăsit, cu aripile zdrențuite.
Arhive zilnice: ianuarie 8, 2023
Remedia Amoris de Publius Ovidius Naso. Variante / Pagini omise. Sufletul a prins să se încânte
Țăranul culege strugurele copt în toamnă și musturile curg sub talpa goală, în anumite timpuri, strânge ierburile retezate (fânețele, n.m.) și curăță cu un pieptene rar (greblă, n.m.) ogorul tuns. Însuți poți pune, în grădinile udate, o plantă; însuți poți dirija undele unui izvor. Va fi venit vremea altoirii: fă creanga să primească ramul nou și pomul va sta blând printre străini. De la un timp, sufletul a prins să se încânte de aceste îndeletniciri și Amor a ieșit (din suflet, n.m.) cu aripile neputincioase.
Remedia Amoris de Publius Ovidius Naso. Variante / Pagini omise. Cultivarea ogorului…
Câmpurile și plăcerea de a le cultiva încântă inimile. Poruncește ca taurii îmblânziți să supună gâturile jugului, ca plugul să rănească adânc ogorul dur. Acoperă cu pământ semințele cerealelor: acestea țarina ți le înapoiază cu multă dobândă. Privește ramurile pomilor, îndoite de greutate; pomul poartă, cu dificultate, povara care a rodit. Privește râurile care dispar, într-un murmur plăcut; Privește oile păscând o iarbă fertilă. Iată și căprițele: ele atacă peretele din râpa stâncoasă și bolovanii porniți; deja se vor întoarce (căprițele, n.m.), cu ugerele pline, la iezii lor. Păstorul intonează cântece dintr-un flaut neregulat și nu lipsesc câinii însoțitori, o gloată zeloasă. Într-o parte, alte înalte păduri răsună de tunete și bivolița se tânguiește că lipsește vițelul ei. Ce să mai spun, când roiurile fug de fumurile puse dedesubt, ca să iei din știubei (stupi, n.m.) mierea de care este plin. Toamna dă poame și vara este frumoasă pentru recolte, primăvara furnizează flori, iarna este despovărată de foc (de caniculă, n.m.).
Remedia Amoris de Publius Ovidius Naso. Variante / Pagini omise: Câmpurile și plăcerea de a le cultiva
Câmpurile și plăcerea de a le cultiva încântă inimile. Poruncește ca taurii îmblânziți să supună gâturile jugului, ca plugul să rănească adânc ogorul dur. Acoperă cu pământ semințele cerealelor: acestea ogorul tău ți le înapoiază cu multă dobândă. Privește ramurile pomilor, îndoite de greutate; pomul poartă, cu dificultate, povara care a rodit. Privește râurile care dispar, într-un murmur plăcut; Privește oile păscând o iarbă fertilă. Iată și căprițele: ele atacă peretele din râpa stâncoasă și bolovanii porniți; deja se vor întoarce (căprițele, n.m.), cu ugerele pline, la iezii lor. Păstorul intonează cântece dintr-un flaut neregulat și nu lipsesc câinii însoțitori, o gloată zeloasă.
Remedia Amoris de Publius Ovidius Naso. Variante / Pagini omise
Alții luptau la Ilion, cu arme împovărătoare. În Grecia, se adunaseră toate armatele. Fie că dorea să se ocupe cu războaiele, nu purta niciunul, fie că în for, erau atâtea probleme, Argus era lipsit de procese. A făcut ceea ce a putut: dacă nu a făcut nimic, a iubit. Astfel, acest copil (Cupidon, n.m.) vine, astfel rămâne.
Remedia Amoris de Publius Ovidius Naso. Pagini omise / Variante
Moleșeala și nopțile sub niciun salvator al somnului și zarul și tâmplele zdruncinate de mult vin curat, toate răpesc sufletului forțele, fără rană (fără să rănească, n.m.). Vicleanul Amor este plin de primejdii. Acest copil (Cupidon / Amor, n.m.) urmărește, de obicei, odihna; el urăște pe acelea care se fac: oferă goalei nunți, de care este stăpânit, lucrul trebuitor. Sunt foruri, sunt legi, sunt prieteni pe care să-i păstrezi. Mergi prin tabără, (îmbrăcat, n.m.) într-o togă urbană sau acceptă îndatoririle tinerești ale unui Marte însângerat (îndatoririle războiului, n.m.). Desfătările (zadarnice n.m.) deja își vor fi dat obiectele pieirii. Iată iutele persan, (pregătit, n.m.) pentru o cauză nouă a marelui triumf, deja zărește armele sale, pe câmpurile lui Caesar. Învinge, în mod egal, și săgețile cupidoniene și pe parți și întoarce, la zeii strămoșești, cele două trofee. Pentru că, odată, Venus a fost rănită de lance, Etola dă însărcinare iubărețului de a purta războaie cu sine. Întrebați de ce Egisthus a făcut adulter? Cauza este la vedere: era leneș! Alții luptau la Ilion cu arme împovărătoare.
Remedia Amoris de Publius Ovidius Naso. Pagini omise / Variante
Pornirea violentă are începuturi grele pentru toți. Sufletul neliniștit și până acum îngăduitor cu arta a respins și are cuvintele celui care îndeamnă la ură. Trebuie să prepar un leac mai bun, când deja (sufletul, n.m.) permite să fie atinse rănile sale și va fi apt pentru graiuri (vorbe, n.m.) adevărate. Leacul este aproape artă, oferit la timp. Așadar, când vei fi vindecabil artei noastre, să fugi, prin sfaturile mele, de primele răgazuri. Cât de mult se bucură platanul de viță, cât de mult, poporul, de undă (de valuri, n.m.) și cât de mult, trestia, de pământul mlăștinos (nămolos, n.m.), atât Venus iubește petrecerile. Dacă te ridici din plăcerile neînsemnate, vei face ca armele lui Cupidon să cadă și să zacă fără strălucire. Amorul cedează lucrurilor și tu vei fi la adăpost.