Femeia luase ea însăși poziția de drepți, auzind acest strigăt mai potrivit lui Ștefan cel Mare, decât unui gânditor, însă Diogene se deșteptase ca dintr-o visare: „Hm!”, chiar el își spunea, „unde poate duce simpla confuzie. Eu, conducător, ea, ascultător... Oh! Vremuri patriarhale, care nu-mi convin”. „Preia frâiele!” și-a continuat Diogene monologul, de data aceasta, rostit tare, „Preia frâiele, femeie, și hai să-mi povestești despre nopțile care-ți trec pe dinainte ca niște vehicule de luptă romane!”. „Azi-noapte”, începe femeia, „am văzut luna - bântuia pe cer într-o sanie, trasă de caii zăpezii stingheri”. (Va urma)
Arhive zilnice: ianuarie 23, 2023
La cină (4)
„Nu voi, Diogene, mai tânără să fiu. Sunt braț la braț cu tine, contemporana ta, amândoi trecem prin eră - astfel să creionezi despre mine, în lucrare. De ce să ne înstrăineze dezacordurile futile? Suntem trup și suflet, părtași ai vremurilor noastre”. Pentru moment, Diogene a tăcut, pentru a fi rămas filosof și la masa bogată. „Așa voi scrie!” - mai târziu, filosoful a strigat. Surprinsă, femeia a luat poziția de drepți. (Va urma)
La cină (3)
Deși era tentat să confirme aprecierea femeii, totuși, Diogene încerca să iasă cu mai puțină laudă de sine (care, în nicio împrejurare, nu miroase a bine), din context, fiindcă, întotdeauna, el se afișase modest, cum îi stătea, cu adevărat, în fire. A tăcut. Femeia a adus, pe un platou de lut, un pește rumenit, asemănător cu acela prins de oaspetele ei, filosoful capitalei. „Ți-am oferit un pește, viu ca inima”, a intervenit Diogene. „Tu ai pus, pe masă, viitorul sortit peștelui meu, din plasă. Ești o zeiță, fiica lui Cronos. Te joci, după cum poftești, cu timpurile, învârtindu-le în mână, ca pe mărgele, umbli, atât de lejer, ca un lujer, pe axa temporală a altora. Inversează! Du-te în cameră și revino mai tânără cu niște ani. Aș fi uluit și te-aș trece în cartea mea, ca pe un geniu fără operă, dar cu meșteșugul de a obține, de la timpul tău trecut, intrat în istorie, vigoare, prospețime și un chip mai subțire, cum îl aveai, când ne-am cunoscut”. (Va urma)