S- este un fost obelisc, curbat, în timp, de presiunea spațiului dintre cer și pământ, -i-, un punct, vrând să dea în cap liniei, dar este mereu suspendat, (-n-) are amploarea vălului miresei, cărat în biserici, de domnișoarele de onoare, -g-, un înțelept bătrân, pe gânduri, strâns în sine sau brațul lung al tinerei bând absint, fără să-l epuizeze din picturi, -u-, val întors cu misterul adâncului înspre lume, brațe implorând ajutor, -r-, desigur, o cârjă ratată, deși ar fi putut fi velociped în reparație, -ă-: abur mereu în tendință de a sări de pe girafă, -t-, indicator de răscruce, -a-, pântecul stând a da naștere la cuvânt, -t-, un talcioc mormăit, -e: rugăciunea lui Constantin Brâncuși.
Arhive zilnice: aprilie 14, 2022
Caiet, anul MMIII. Ca forma de inimă goală
Potcoave sfârâind au sărit în mine... Când am întors capul, m-a lovit în spate Osman. Conștientizând că pașa a trăit acum mai bine de o sută de ani, m-am convins că lovitura de spadă a fost abstractă, iar potcoava sfârâie numai când este confecționată; fierarul o înăbușă, cu singurul clește, în căldarea de apă, o răcorește, eliberând-o, subit, de stres - se înroșise la ideea că va fi pierdută, în trap, de bidiviul greu și va rămâne, uitată, ca forma de inimă goală, în pustiu.
Caiet, anul MMXIV. Tânăra ghidușă. Poem
Priveam fără de țintă la orizont și-mi închipuiam că, la zenit, dacă ajung, voi putea atinge bolta cerului și, dacă-mi va fi drag tot ce se aude în acel cuprins, pe brațe o voi ține, la vedere și pentru alții, de vârsta mea. S-a întâmplat, cândva: am alergat din curte spre deal... Acum, mă uit la stele - gura timpului câte va fi mâncat din ele? O văd știrbă, pe la poartă, ca o babă fără treabă. Nu ai vrea tu, mă răstesc din senin, singur în curte, să rozi puțin din mine? M-ai tocat atâția ani și nu mi-a păsat, dar te voi pune la punct... tot zăresc o tânără ghidușă, alergând prin lanul de grâu și este o țintă fragilitatea, ca o poză pe care amândoi ne aruncăm ochii. Un fior ca o sabie trece prin noi, deodată, și mai câștigăm un punct comun, mersul prin viață.
Din caietele mele, anul MMXIV. Un veritabil gimnast, variantă. Poem
Iau câteva guri de cafea, care mă destind și mă fac mai elastic, un veritabil gimnast. Întind brațele în aer și mă agăț de soare. Indiferent, pe glob, de unde ai fi privit, în acel moment, m-ai fi văzut, atașat discului solar și atâta umbră, de la mine, s-ar fi extins peste câmp și peste șaua unui cal năzdrăvan. O, Făt-Frumos la tine în curte aș fi aterizat, în mâini cu bucăți mari de soare, pentru tine în dar, drept bijuterii fundamentale.